Mușcătura de viperă: Cât de rapid trebuie tratată rana pentru a nu se împrăștia veninul în corp
Numai dacă ne gândim la mușcătura de viperă ni se face pielea de găină. Că doare știm cu toții, la fel de bine cum știm că mușcătura de viperă este extrem de periculoasă. Și când spun asta, mă refer la faptul că un astfel de accident poate aduce victima în pragul morții.
”Victima mușcată de viperă poate să moară în 5 ore, dacă nu se intervine corect. Efectele în cazul acesta depind de vârstă, condiție fizică și starea de sănătate a victimei”, explică specialiștii.
Mușcătura de viperă: Simptome
– semiconștiență
– durere cumplită
– umflarea zonei
– necrozarea țesuturilor unde a pătruns veninul
– senzație de greață, vomă, transpirație excesivă, sete, dureri de stomac, dificultăți de respirație
Mușcătura de viperă: Măsuri de prim ajutor
Din start spunem că mușcătura de viperă trebuie considerată o urgență medicală. Așadar, găsirea unui medic este cea mai rapidă acțiune pe care trebuie să o facem. De asemenea, singurul tratament sigur în cazul unei mușcături de viperă este doza de antivenin.
Ca măsuri de prim ajutor imediate, victima trebuie poziționată la orizontală, cu capul și bustul puțin ridicate și zona mușcată sub nivelul inimii. De asemenea, trebuie redusă orice sursă de stres și orice activitate fizică, pentru că pulsul trebuie ținut cât mai jos pentru a încetini răspândirea veninului în fluxul sangvin.
Rana se curăță cu servețele antiseptice sau cu apă cu săpun. Important este să se traseze cu un stilou, din 15 în 15 minute, marginea zonei umflate pentru ca medicul să-și dea seama de gradul de migrare al veninului.
Pe cât posibil, după mușcătura de viperă, victimei i se monitorizează pulsul, respirația sau temperatura.
Mușcătura de viperă: Ce nu trebuie să faci?
Dacă tocmai am aflat ce trebuie să facem în cazul unei mușcături de viperă, este important să aflăm și ce nu trebuie să facem. Ce este absolut interzis să facem, pentru că altfel putem provoca o tragedie.
– Nu se aspiră. Dispozitivul acela nu ar provoca decât râni inutile.
– Nu se pune garou. Chiar dacă ne dorim împiedicarea răspândirii sângelui, localizarea lui cu un garou nu face decât să distrugă rapid celulele din zona blocată. Dacă veninul circulă, toxinele se vor dilua.
– Nu se aplică gheață asupra plăgii. O astfel de acțiune nu face decât să agraveze situația din zona respectivă. Gheața nu neutralizează veninul, în plus există voci care spun că veninul crește vurnelabilitatea la degerături.
– Nu se va folosi ser anti-venin în afara unui cabinet medical. Există un potențial alergogen care nu poate fi controlat. Se poate instala un șoc anafilactic în orice moment.
– Nu se vor consuma stimulente, cafea sau bauturi alcoolice.
– Nu se suge sângele din zona unde a fost mușcătura de viperă și nici nu se taie de-a lungul urmelor de colți.
S-a descoperit un virus mortal transmis prin ciupitura de căpușe.